- EN
- x
2. Sposób ustalania ilości wyrobów
Litr litrowi nie równy… Przynajmniej dla celów akcyzowych. Pomiar ilości wyrobów akcyzowych dla celów ich prawidłowego opodatkowania może stanowić niemały problem wśród podatnik. Dlaczego? Przyczyną jest sposób w jaki ustawodawca zdefiniował podstawę opodatkowania. Zasadą jest, że to ilość wyrobów akcyzowych stanowi podstawę opodatkowania w podatku akcyzowym (nie wartość jak np. w przypadku VAT, czy podatku od czynności cywilnoprawnych).
Ilość wyrobów akcyzowych (a dokładniej energetycznych) wyrażana jest w zależności od rodzaju wyrobów, w litrach gotowego wyrobu w temperaturze 15 °C lub w kilogramach gotowego wyrobu. Dla alkoholu etylowego jest to liczba hektolitrów alkoholu etylowego 100% vol. w temperaturze 20 °C zawartego w gotowym wyrobie.
Odmienna będzie zatem ilość wyrobów akcyzowych mierzona w temperaturze otoczenia w okresie zimowym, a odmienna w okresie letnim. Podobnie inna wielkość będzie ewidencjonowana dla celów rachunkowych (np. wyrażona w kilogramach), a inna dla celów akcyzowych (wyrażana w litrach). Dla podatku akcyzowego istotna jest ilość wyrobów w określonej przez ustawodawcę temperaturze. Od tego nie ma wyjątku. W oparciu o tę konkretną ilość podatnik ewidencjonuje posiadane wyroby, a także ustala wielkość zakupionego, czy sprzedanego towaru. Ilość ta służy w rezultacie do określenia kwoty należnego podatku akcyzowego, kwoty podatku, którą należy obciążyć w ramach zabezpieczenia akcyzowego lub kwoty, którą należy zwolnić z opodatkowania.
Warto zatem już na etapie planowania działalności gospodarczej rozpoznać najlepszą metodą pomiaru ilości posiadanych wyrobów akcyzowych czy to z wykorzystaniem odpowiedniej aparatury pomiarowej, czy w drodze kalkulacji tej ilości w oparciu o inne dostępne metody (np. z użyciem gęstości danego wyrobu).
Photo by Lotus Head, http://www.freeimages.com